דף הבית חגים ומועדים במעגל השנה חנוכה מתכונים לחג
 שלח ברכה לחבר
 ציר היסטורי
 קישורים לאתרים
 הסקר השבועי
מתכונים לחג
מאכלי החג

 

שני סוגים של מאכלי-חנוכה מקובלים בעדות שונות זה מאות
בשנים: מטעמים מטוגנים או אפויים בשמן, ואחרים בחלב.

למה אוכלים בחנוכה מאכלים מטוגנים בשמן? על שם האותיות שמן
החוזרות כמה פעמים בפרשת החג: שמונה ימים חשמונאים (בשתי
המילים מצוי שורש ה"שמן"), ולכבוד פך השמן הטהור. על כן מקיימים
גם אנו מצווה זו ואוכלים סופגניות ולביבות מטוגנות בשמן.
כך נהגו גם להרבות במאכלי חלב לזכר אגדת יהודית, שהישקתה את
הולופרנס הרשע חלב, ומשנרדם התיזה את ראשו, היתה זו הישועה
לישראל. והיא קשורה בחנוכה...(בהשפעת הסיפור על יעל שהישקתה
חלב את סיסרא והרגה אותו)...

אכילת לביבות מתפוחי-אדמה בחנוכה הוא מנהג "חדש", הנהוג
מזה 300 עד 400 שנה. לפני גילוי אמריקה (1492) לא ידעו באירופה
תפוח אדמה מהו ואחר כך היה תפוח אדמה מאכל יקר מאוד.
מאוחר יותר נהגו הנוצרים ברוסיה לאכול לביבות בחג המולד ובחג
הפסחא. היהודים קיבלו מינהג זה מהרוסים וייחסו אותו לחנוכה, שהיא
קרובה לחג המולד מבחינת הזמן.

מכאן שמנהג הלביבות קנה לו אצלנו זכות אזרח עוד בימי הביניים
במערבה של אירופה. אלא שכל עדה מכינה לביבותיה לפי טעמה
ומקומה: מזרח אירופה - לביבות תפוחי אדמהה או של קמח מרובך בשמן.
בגרמניה מקמח וביצים. בדמשק שמו בלביבה נתחי בשר. בבוכרה בצק
ממולא בשר כבשים. בתורכיה ובעדות בלקן אחרות - סופגניות ממולאות
גבינה, לכבוד יהודית החשמונאית. ובמרוקו מכין הרבי ב"חדר" , מהמנות
שהביאו התלמידים קמח, שמן, סוכר וביצים: לביבות "זאלבייה ",
ובאלג'יר מכינים לביבות מכוסכס, ממולאות בשר ומתובלות יין. בהונגריה
נהגו לטגן לחם בשום. בישראל - יש למצוא לביבות לפי מטעמי כל העדות.

כיסלו - כיסלב : אימהותינו דרשו את צלילי חודש כסליו כ"כיס + לב ".
לכן נהגו להכין כיסני בשר או גבינה ולביבות.


מתכון להכנת סופגניות
החומרים :
שתי כוסות קמח
שלושת רבעי כוס חלב, לבן או מים
חמישה עשר גרם גרם שמרים
שלושה חלמונים
שתי כפות שמן או מרגרינה
שתי כפות סוכר
קורט מלח
כף קוניאק

דרך ההכנה:
מכינים עיסה מהשמרים, מעט סוכר, הקמח והחלב. עד שהתערובת
תופחת. מנפים את הקמח, צרים גומה ומכניסים את העיסה, שאר
הסוכר, השמן, הביצים והקוניאק. לשים עד שהבצק נעשה גמיש
ואיננו נדבק לידיים.
מניחים את הבצק בקערה, מקומח קלות ומכוסה במגבת במקום
חמים. עד שתופח. מקמחים את משטח העבודה ומרדדים עלה בעובי
של כ -חצי סנטימטר. קורצים עיגולים בכוס ונותנים לעיגולים לתפוח
פעם נוספת. (לכסות במגבת נקייה). מרתיחים שמן בסיר עמוק ומטגנים
את הסופגניות עד שישחימו קימעה (להזהר לא לשרוף, הוספת גזר
שלם לשמן, מונעת את שריפתו). הופכים, ומחכים שישחימו.
מוציאים מהסיר למסננת, מזריקים ריבה, מפזרים אבקת סוכר. בתיאבון.
אפשר להזריק סירופ רום קר: מרתיחים כוס סוכר, כוס מים וכף רום ,
עד שהסוכר נמס, ומקררים.


מתכון להכנת לביבות תפוחי אדמה
החומרים:
שתי כוסות תפוחי אדמה מגורדים בפומפיה (לסחוט את המים לפני המדידה)
שתי ביצים
כף קמח
קורט מלח
כפית שטוחה אבקת אפיה
בצל קטן. חתוך דק. (אם רוצים)

דרך ההכנה:
מערבבים את כל החומרים. שמים במחבת בתוך שמן רותח לביבות קטנות
ומשטחים אותן. מטגנים בשני הצדדים. מגישים חם, עם תוספת
מתוקה או מלוחה.


שיטים, מכון החגים - בית היוצר להתחדשות התרבות היהודית והחברה בישראל, קיבוץ בית השיטה, 10801, טלפון: 04-6536344, פקס: 04-6532683

מכון שיטים (ע"ר) מס' עמותה 58-0459212

chagim@bethashita.org.il

המכון נתמך ע"י הגופים הבאים: מן היסוד, קרן מוזס וולפוביץ והתנועה הקיבוצית.

היצירות המוצגות באתר הן ברישיון | האתר נבנה ע"י   

כרגע באתר 347 גולשים